Tel: 043 - 362 39 97  |  E-mail: info@pawlowski.nl

Nieuws

/
01Mei2015

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

  • Door Ger Pawlowski
  • 1 Labels
  • 0 Reacties

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Weet wat je wilt en bereid je goed voor

 

Een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen is een hele klus. Het is een complexe verzekering waarbij maatwerk van belang is. Er zijn namelijk heel veel zaken om op te letten en een besluit over te nemen. Dat is de reden dat het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering meestal gepaard gaat met een goed advies. Om je goed voor te bereiden op dit adviesgesprek en om te weten wat nu eigenlijk van belang is, is het verstandig om van tevoren te bedenken wat jij wilt verzekeren.

 

  • Welke risico’s wil en kun je lopen?

Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dat gevolgen voor je inkomen. Maar je hoeft niet altijd je hele inkomen te verzekeren. Bepaal welke risico’s je kunt lopen.

Kijk bijvoorbeeld wat je lasten zijn en wat dus je inkomensbehoefte is als je arbeidsongeschikt raakt. Misschien heb je een (grote) financiële buffer of zijn er andere inkomstenbronnen, zoals het inkomen van je partner, een pensioen of een uitkering. Of ben je bereid om je uitgiftepatroon aan te passen? Misschien kun je kleiner gaan wonen of kan die tweede auto wel weg. Bepaal goed waarom je welk deel van je inkomen wilt verzekeren.

Het kan ook zijn dat je arbeidsongeschikt raakt, maar dat je bedrijf wel kan blijven bestaan. Misschien kun je nog voldoende inkomsten uit je eigen bedrijf halen?

 

  • Hoe wil je jezelf verzekeren?

Er zijn vele variaties mogelijk binnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit maakt ook dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering een heel persoonlijke verzekering is. Door de vele mogelijkheden per voorwaarde kan deze verzekering namelijk naar keuze worden samengesteld.

Bedenk hoe jij jezelf via een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt laten verzekeren en let daarbij op de belangrijke variabelen, zoals:

– eindleeftijd

– eigen risico (wachttijd)

– stijgende of gelijkblijvende uitkering

– schade- of sommenverzekering

– de basis waarop de mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald: beroeps, passend of gangbaar

Zorg er ook voor dat je tijdens een adviesgesprek altijd je inkomensgegevens en de gegevens over je lasten bij de hand hebt.

 

  • Welk onderhoud wil je voor je verzekering?

Het is verstandig om periodiek te laten controleren of jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering nog aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Een verzekeraar kent vaak een onderhoudsregeling. Dat is het moment waarop je je arbeidsongeschiktheidsverzekering mag aanpassen. Bekijk voor die tijd goed of je verzekering en de keuzes die je eerder hebt gemaakt nog bij je huidige situatie passen en bespreek met je adviseur hoe deze beter zouden kunnen aansluiten.

Misschien is je lastenpatroon wel verminderd, omdat je bijvoorbeeld in een kleiner huis bent gaan wonen. Of misschien moet je intussen rondkomen van één inkomen. Het kan ook zijn dat je gezinssituatie is veranderd, omdat er kinderen en dus een zorgplicht bij is gekomen. Al deze veranderingen hebben een grote invloed op je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een periodieke check van je AOV kan je veel ellende besparen.

CATEGORIEËN Nieuws

REACTIES